7dad25c1b7bce43b628860c97d7ca85a

10 rocznica śmierci ks. prof. Ryszarda Rumianka

Dzisiaj w 10 rocznicę Tragedii Smoleńskiej wspominamy ks. prof. Ryszarda Rumianka.  W tym dniu warto pochylić się nad kruchością ludzkiego życia i niezbadanymi boskimi wyrokami. Zmówmy modlitwę za tragicznie zmarłego pasterza, który do końca pozostał wierny Bogu i Ojczyźnie.

Ksiądz Ryszard Rumianek był przede wszystkim Człowiekiem – ciepłym, wrażliwym, ufnym, otwartym na ludzi, rodzinnym i koleżeńskim. Był Kapłanem, oddanym całym sobą Bogu i ludziom, poświęcającym całego siebie Kościołowi i dla Kościoła. Był naukowcem, profesorem biblistą, który całe swoje życie  naukowe poświęcił prorokowi Ezechielowi i jego księdze prorockiej. Był Rektorem UKSW – uniwersytetu, o powstanie którego sam zabiegał. Był Rektorem mądrym, zapobiegliwym i przewidującym, zatroskanym o rozwój uczelni, o studentów i o wszystkich pracowników, nie tylko naukowych. Był wreszcie licencjonowanym przewodnikiem po Ziemi Świętej. Każdego roku przez kilkadziesiąt lat z pasją oprowadzał pielgrzymki po tej umiłowanej przez Siebie Ziemi Jezusa.

Ksiądz Profesor Ryszard Rumianek, Rektor Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, zginął 10 kwietnia 2010 roku w katastrofie lotniczej pod Smoleńskiem wraz z 95 uczestnikami delegacji prezydenckiej, mającej uczcić ofiary zbrodni katyńskiej. Został pochowany 22 kwietnia 2010 roku w grobie rodzinnym na cmentarzu w Pyrach.